>
Vaginoza bacteriana sau VB este un dezechilibru al florei vaginale. Aceasta este una din cele mai comune infectii vaginale in randul femeilor. Se crede ca vaginoza bacteriana este o boala transmisa pe cale sexuala, desi nu este cazul. VB poate aparea si la femei care nu sunt active sexual sau care au acelasi partener de ani de zile. Deasemenea , vaginoza bacteriana nu poate fi transmisa intre persoane.
Vaginoza bacteriana este o crestere a nivelului de bacterii daunatoare. Intr-un vagin sanatos, aceste bacterii daunatoare sunt tinute sub control de catre pH-ul scazut al vaginului, creat de acidul lactic produs de lactobacilii din flora vaginala sanatoasa. PH-ul vaginal poate totusi creste (aciditatea reducandu-se), de exemplu prin reducerea lactobacililor datorita tratamentului cu antibiotic, sau prin neutralizarea pH-ului scazut datorita spermei alcaline. In aceasta situatie, bacteriile daunatoare pot profita de ocazie, sa creasca si sa produca neplaceri vaginale.
Cele mai comune simptome ale VB includ schimbari in scurgeri (de multe ori acestea fiind spumoase, de culoare alba sau gri) schimbari in miros ( de obicei un puternic miros de peste), usturimi in timpul urinarii, mancarimi si iritatii in zona vaginului. Multe din aceste simptome sunt asociate cu candidoza, asa ca un diagnostic corect este important inainte de a incepe tratamentul corespunzator.
Sunt, totusi, pasi pe care ii poti urma ca sa previi vaginoza bacteriana.