> Infectiile vaginale: cauze, simptome si tratament - Multi-Gyn RO


Infectiile vaginale: cauze, simptome si tratament

Stiai ca majoritatea femeilor sufera, la un anumit moment al vietii, de disconfort vaginal? Daca ai mancarimi, scurgeri sau roseate locala, nu iti face griji, nu esti singura!

Infectiile sunt cauza principala ale disconfortului vaginal. Cele mai intalnite sunt vaginoza sau candidoza. Nu se stie sigur care infectie cauzeaza disconfort, insa daca vrei sa afli mai multe,citeste mai departe!

Vaginoza bacteriana

Vaginoza bacteriana se dezvolta in momentul in care echilibrul natural al bacteriilor din vagin este perturbat. In mod normal, lactobacilii sanatosi sunt bacteriile dominante din vagin, insa daca apare BV, alte bacterii nedorite vor incepe sa inlocuiasca bacteriile sanatoase.

Simptomele bacteriilor nesanatoase din vagin pot fi:

 • Miros urat, intepator ( accentuat in timpul actului sexual)
 • Scurgere apoasa si de culoare gri
 • Usturime vaginala (acentuata in timpul urinarii)
 • Mancarime
Ce cauzeaza vaginoza bacteriana?

Cauza disturbarii florei vaginale nu este cunoscuta inca. Insa, sunt cativa factori care pot creste riscul de a dezvolta bacterii nesanatoase; activitatea sexuala este unul din ele

In cazul in care faci sex neportejat, pH-ul din vagin scade la contactul cu sperma care este alcalina. Acest lucru nu este neaparat nociv pentru vaginul tau, dar o crestere a pH-ului vaginal poate creste si sansa de a dezvolta bacterii in vagin.

Tratament si preventie:

Antibioticul este tratamentul cel mai folosit in cazul vaginozelor bacteriene. Antibioticele pot fi eficiente, dar pot avea dezavantaje si riscul de a creste rezistenta la antibiotic. Sunt produse de igiena intima ce pot trata vaginoza bacteriana. Cauta produse ce optimizeaza flora vaginala; acestea nu numai vor (ca)trata BV, dar te vor si ajuta sa previi disconforturile.


"Infectiile sunt cauza principala ale disconfortului vaginal. Cele mai comune sunt vaginozele bacteriene si candidoza vaginala"


Candidoza vaginala

Candidoza este o cauza comuna a disconfortului vaginal. Este cauzata de cresterea bacteriilor Candida albicans. Nu este inca cunoscuta cauza aparitiei infectiei, insa urmatorii factori pot juca un rol important:

 • Tratament cu antibiotice
 • Contraceptive sau tratament cu hormoni
 • Un sistem imunitar slabit
 • Diabet

Candidoza poate cauza disconforturi precum:

 • Mancarime
 • Usturime vaginala (acentuata in timpul urinarii sau al activitatii sexuale)
 • Scurgere densa si albicioasa (branzoasa)
 • Iritatie vaginala
 • Inrosirea vaginului si edem in zona externa
Tratament si preventie:

Daca vrei sa tratezi candidoza, sunt cateva optiuni la care poti sa apelezi. Unul din cel mai obisnuit tratament este cel de a folosi medicamente impotriva infectiei (antimicotice). Acestea pot fi luate pe cale orala, sau introduse direct in vagin.Pentru majoritatea femeilor, acest tip de tratament poate fi foarte eficient in cel mai scurt timp. Insa, pot cauza si efecte secundare precum greata, durere de cap si voma. In plus, cele mai multe femei se confrunta cu efecte recurente in mai putin de cateva luni.

Exista, de asemenea, produse de igiena personala disponibile,produse pe care le poti folosi fara o prescriptie medicala. Asemenea produse vor ameliora simptomele candidozei, dar nu vor crea efecte secundare. Daca iei in considerare aceste produse, alege unele cu ingrediente naturale, care iti protejeaza flora vaginala.