> Anatomia vaginului - Multi-Gyn RO


Anatomia vaginului

Vaginul este un organ elastic, muscular, ce leaga uterul de organelle genitale externe. Este important de amintit ca aspectul zonei noastre intime este individual – zona genitala feminina poate fi diferita ca si forma, marime, culoare, textura si ca si aspect general. Citeste mai mult despre anatomia vaginului pentru a intelege mai bine cum functioneaza aceasta parte fascinanta al corpului femeii.

Zona intima externa

Vaginul este legat de vulva, ce include labiile exterioare, labiile interne, clitorisul, si deschiderile exterioare ale uretrei si vaginului. Cateodata oamenii confunda vulva cu vaginul – cea mai usoara modalitate de a tine minte este ca vulva este cee ce vezi cand te uiti la zona ta intima in oglinda. Vaginul este situate in interiorul corpului si singurul mod prin care il poti examina este cu o specula, folosita de ginecolog in timpul examinarii sau un test Papa Nicolau.


Partea exterioara a vaginului este ascunsa de doua tipuri de labii – mari si mici. Sunt labiile exterioare ale vulvei, care protejeaza vaginul de infectii si, de asemenea, stimuleaza clitorisul in timpul actului sexual. Sunt foarte sensibile. Clitorisul este ascuns de labie. Tesutul de marimea mazarii este probabil cea mai sensibila parte al corpului feminin. Stimularea clitorisului, prin stimulare, poate provoca orgasm, facand din el un organ foarte important pentru placerea sexuala. Cand este stimulat, clitorisul (si labia) isi mareste volumul datorita circulatiei sangelui in zona genital. Este un lucru normal.


"Este important sa ne amintim ca aspectul zonei noastre intime este unic.-zona genital poate diferi ca aspect, marime, culoare, textura si, ca aspect general, de la persoana la persoana."


Capatul exterior al uretrei este imediat sub clitoris. Urina vine din vezica trece prin uretra si iese spre exterior. Partea exterioara in sine este inchis de un muschi circular ce ne permite sa tinem urina pana ajungem la toaleta. Cateodata, acest muschi slabit poate cauza incontinenta urinara.


Vaginul

Partea exterioara a vaginului este sub uretra. Aici este zona unde sangele menstrual iese din corp si unde tampoanele, supozitoarele vaginale si lubrifianti sunt introduce.In timpul actului sexual, este locul unde penisul penetreaza vaginul. Interiorul vaginului este acoperit de tesut moale ce variaza in textura si a carui lubrifiere depinde de factori precum stimularea sexuala, sarcina, raceala, alaptare, menstruatie si menopauza. Acest tesut moale contine glande ce secreta sau elimina fluid vaginal, ce este necesar pentru lubrifiere si protective impotriva infectiiloe. Vaginul are o elasticitate incredibila si se intinde destul pentru a putea copilul sa treaca din uter spre exterior, cunoscut si ca pantec.

Langa partea exterioara a este o membrane subtire numita himen. Aceasta membrane poate fi rupta in momentul in care are loc primul act sexual, cauzand sangerare. Poate fi rupt, de asemenea, si prin exercitii, sport si examinare interna.

Vaginul si celelalte organe reproductive sunt sustinute de muschii de la nivelul pelvisului. Acesti muschi previn prolapsul si incotinenta si pot fi intariti prin exercitii pelviene, cunoscute si ca exercitii Kegel.

Celalalt capat al viginului este legat de cervix sau uter. Cervixul are o mica deschidere cu rol de a proteja uterul. Cervixul se extinde foarte mult in timpul nasterii pentru a-I permite bebelusului sa treaca din uter prin vagin.